69-я версія Chrome внесла деякі зміни в політику конфіденційності особистої інформації. Вбудована функція оновленого браузера проводить авторизацію в системі Sync за замовчуванням, без отримання згоди користувача.

Для інформації: основне завдання Sync – синхронізувати дані різних платформ пошукача (наприклад, пошти Gmail або відеохостингу YouTube) з персональним Google-аккаунтом.

Як було раніше

Незважаючи на те що система Sync вбудована в браузер Chrome вже тривалий час, її активну участь при авторизації користувача облікового запису ніяк не виявлялося. Власник облікового запису Google міг самостійно авторизуватися, при цьому вся інформація – історія пошуку, закладки, паролі та ін. не мали прив’язку до його з.

Якщо користувачеві необхідно було провести синхронізацію особистих даних, наприклад, між телефоном і комп’ютером авторизація облікового запису Google проходила вручну. До моменту автоматичної активації в Sync в останній версії Chrome історія користувальницького пошуку і інші персональні відомості ніяк не фіксувалися на сервері пошуковика.

Новий інструмент Chrome 69

Після оновлення Chrome до версії 69 особистий аккаунт користувача за замовчуванням активується в браузері після того, як власник учеткі відвідає, наприклад, пошту Gmail. Надалі це призводить до авторизації вже Sync і подальшої можливості передачі даних активності в Google Chrome на сервер пошукової системи.

Серед користувачів виникло нерозуміння, багато хто вважав нововведення порушенням конфіденційності. Як вважають критики, компанія має намір більше і точніше проводити збір персональних даних, хоча такі дії ведуть до зниження приватності.

Професор університету Джонса Хопкінса – Метью Грін вважає подібну політику Google причиною подальшої втрати довіри користувачів. Вчений стверджує, що користувач бачить прямий зв’язок особистого облікового запису Google з браузером, навіть незважаючи на те, що сервіс Chrome Sync потрібно активувати окремо.

Що відповів Google

Компанія пояснює, що нововведення Chrome 69 і авторизація за замовчуванням не ведуть до збереження інформації з браузера на сервері у випадку, якщо користувач особисто не підтвердить це. На думку Метью Гріна, згода на подібні дії користувач цілком може дати помилково.

Позиція пошуковика ґрунтується на пріоритеті безпеки, заради якої здійснюється авторизація за замовчуванням. Її актуальність особливо проявляється там, де є спільне використання одного пристрою кількома особами – так знижується ймовірність передачі даних браузера одного облікового запису на інший.

Додатково представники Google говорять про зручність, заради якого були внесені нововведення. Інженер компанії Адрієн Портер Фелті пояснює, що при автоматичної авторизації в оновленому Chrome всі користувальницькі дані не зберігаються на серверах. При цьому систему Chrome Sync все ще потрібно активувати окремо.

Джерело: http://astral-td.com.ua/